Spring naar content

Nieuwe therapie in de USA gaat door naar klinische proef voor de behandeling van glioblastoom

Home > Nieuwe therapie in de USA gaat door naar klinische proef voor de behandeling van glioblastoom

Een nieuwe therapie, bestudeerd aan het Medical College of Wisconsin (MCW) Cancer Center, heeft geleid tot een klinische proef voor de behandeling van glioblastoom, een zeldzame en agressieve vorm van hersenkanker, maar toch de meest voorkomende primaire hersentumor bij volwassenen.

De behandeling is voortgekomen uit jarenlang onderzoek onder leiding van Christopher Chitambar en zijn laboratorium om ijzerafhankelijke processen in de kankerbiologie te bestuderen en de mechanismen waarmee galliumverbindingen zich richten op het ijzermetabolisme en de groei van kwaadaardige cellen blokkeren. In preklinische studies hebben Drs. Chitambar en Kathleen Schmainda ontdekten dat galliummaltolaat (GaM) bij intraveneuze toediening de groei van glioblastoom significant vertraagde in een hersentumormodel bij ratten.

GaM, oorspronkelijk ontwikkeld door de aan Harvard en Stanford opgeleide wetenschapper Lawrence R. Bernstein is een  beschikbare vorm van het metaal gallium, dat in het lichaam veel chemische eigenschappen deelt met de sterk geoxideerde vorm van ijzer, Fe(III). Talrijke studies die de relatie tussen ijzer en kanker onderzoeken, tonen aan dat verhoogde niveaus van ijzer in het lichaam geassocieerd kunnen worden met een verhoogd risico en de ernst van kanker, als gevolg van de afhankelijkheid van kankercellen van ijzer om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden. Vanwege de gelijkenis van gallium met Fe(III) (de vorm van ijzer die kankercellen opnemen), nemen kankercellen gallium op in plaats van ijzer, waardoor hun vermenigvuldiging wordt voorkomen, wat uiteindelijk tot hun dood leidt.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.