Spring naar content

Nieuwe klinische studie test voor recidief IDH-mutante hersentumoren in Maryland USA

Home > Nieuwe klinische studie test voor recidief IDH-mutante hersentumoren in Maryland USA

Patiënten met recidiverende gliomen helpen
De nieuwe klinische studie van Dr. Wu is een gecombineerde fase 1/2-studie op basis van haar uitgebreide zotiraciclib-onderzoek. Het is bedoeld om te bepalen of het medicijn effectief is bij mensen met recidiverende IDH-mutante gliomen. Dit betekent dat deelnemers eerder een bestralingsbehandeling en/of conventionele therapieën moeten hebben gehad om deel te nemen, en desondanks is hun tumor teruggekeerd.

In tegenstelling tot de vorige fase 1/2 klinische studie van Dr. Wu waarin werd gekeken naar zotiraciclib in combinatie met temozolomide – een veel voorkomende chemotherapie die wordt gebruikt om hersen- en wervelkolomkanker te behandelen – probeert deze studie zotiraciclib te begrijpen als een enkel middel in een bepaalde subset van kwaadaardige gliomen.

Het doel van het fase 1-gedeelte is het bepalen van de optimale dosis zotiraciclib bij patiënten met recidiverende maligne gliomen met IDH-mutaties. Voor het fase 2-gedeelte is het doel om te bepalen of zotiraciclib leidt tot 12 maanden progressievrije overleving (tumorgroei voorkomen) bij mensen met hooggradige IDH-mutante gliomen. Progressievrije overleving wordt gedefinieerd als de tijd nadat een patiënt met de behandeling is begonnen totdat zijn kanker groeit of zich verspreidt. Als een patiënt tijdens de behandeling een relatief normaal dagelijks leven kan leiden, is dat ook een groot succes.

Deelnemers die zich inschrijven voor de klinische proef zullen zotiraciclib thuis oraal innemen op bepaalde dagen gedurende een cyclus van 28 dagen. Ze zullen een medicatiedagboek hebben om hun doses bij te houden. Bovendien zullen patiënten ongeveer één keer per maand de Neuro-Oncology Clinic op de campus van Bethesda, Maryland van de NIH bezoeken voor controles en zullen ze om de acht weken magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) -scans ondergaan. Dit proces zal zich tot anderhalf jaar herhalen.

Implementatie van een nieuw klinisch onderzoeksontwerp
Dr. Wu heeft deze klinische studie ontworpen met verschillende nieuwe functies. Ten eerste krijgen alle deelnemers die deelnemen aan het onderzoek zotiraciclib. Het klinische team zal de prognostische kenmerken van de patiënt vastleggen – kenmerken van de tumor en de patiënt die helpen bij het inschatten van de uitkomst van de ziekte, zoals tumorgrootte en -graad en leeftijd van de patiënt. Deze worden gekoppeld aan een persoon met vergelijkbare kenmerken die geen deel uitmaakt van het onderzoek. Die gematchte individuen worden de controlegroep – een vergelijkingspunt om te zien of het medicijn werkt voor de mensen die het hebben gekregen.

“Dit betekent dat ik onze deelnemers niet hoef te vertellen dat ze een kans van 50-50 hebben om een placebo te krijgen”, zegt Dr. Wu. “In plaats daarvan krijgt iedereen de behandeling.” Deze aanpak bespaart ook tijd en middelen.

Ten tweede zal deze klinische studie ook patiënten behandelen die een operatie nodig hebben om hun tumor te verwijderen. Ze krijgen voorafgaand aan de operatie een dosis zotiraciclib toegediend. Vervolgens zal de chirurg tumormonsters nemen, waardoor het team van Dr. Wu de biologische effecten van het medicijn op het weefsel kan analyseren. Dit zal moleculair en biochemisch bewijs opleveren, naast klinische observatie, om aan te tonen of zotiraciclib doet wat het moet doen.

Ten derde probeert deze studie de optimale dosis zotiraciclib te vinden, dat wil zeggen de laagste dosis die effectief is voor patiënten. Traditioneel proberen klinische onderzoeken de maximaal getolereerde dosis van een medicijn te vinden, de hoogste dosis die een patiënt kan nemen voordat hij ernstige bijwerkingen ervaart. Dr. Wu geeft de voorkeur aan de optimale dosisbenadering.

“Voorzien in wat nodig is om de tumor onder controle te houden en onnodige toxiciteit te beperken, is waar we naar streven”, zegt ze.

Als kankeronderzoeker zegt Dr. Wu dat het haar missie is om het leven van patiënten met hersen- en wervelkolomtumoren te verbeteren.

“De boodschap die ik zou willen uitdragen, is dat het richten op tumorkwetsbaarheden een betere kans kan bieden om IDH-mutante gliomen te behandelen en dit is waar deze klinische proef op gericht is”, voegt ze eraan toe.

Voor vragen of om deel te nemen aan dit onderzoek kan de behandelend arts van de patiënt contact opnemen met de Neuro-Oncologie Kliniek.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.