Spring naar content

Nieuw programma voor vloeibare biopsie om glioblastoom patiënten meer persoonlijke zorg te bieden

Home > Nieuw programma voor vloeibare biopsie om glioblastoom patiënten meer persoonlijke zorg te bieden

Het Ivy Brain Tumor Center (Phoenix USA), kondigde de start aan van een ‘Liquid Biopsy’-programma om real-time inzicht te krijgen in hoe de hersentumor van een patiënt reageert op experimentele behandeling.

Door deze techniek te integreren in de Fase 0 klinische proef van het Ivy Center, krijgen artsen een ander geavanceerd hulpmiddel in de strijd tegen hersenkanker.

“Vroege inspanningen voor vloeibare biopsie waren gericht op het gebruik van bloed- of hersenvochtmonsters om de diagnose van tumoren vast te stellen. We ontwikkelen de volgende generatie van dit platform om tumorevolutie te volgen in het licht van experimentele therapie”, zegt Nader Sanai, MD, directeur van het Ivy Brain Tumor Center. “Onze strategie is de eerste in zijn soort en stelt ons in staat om tumorveranderingen van maand tot maand te volgen, zelfs wanneer deze veranderingen niet detecteerbaar blijven op beeldvorming van de hersenen. Aangezien de meeste hersenkankers zich in de loop van de tijd aanpassen aan medicamenteuze therapieën, zullen we deze aanpassingen blootleggen en proberen ze tegen te gaan met nieuwe behandelingsregimes.”

De vloeibare biopsietechniek van het Ivy Center maakt gebruik van een biologisch inert reservoir dat verborgen is onder de hoofdhuid tijdens de tumoroperatie van de patiënt. Het reservoir wordt aangesloten op een kleine katheter die in de tumorresectieholte zit. Bij routinematige klinische bezoeken krijgen Ivy Center-artsen toegang tot het reservoir met behulp van een steriele naald en extraheren ze veilig een kleine hoeveelheid cerebrospinale vloeistof (CSF). Tumorspecifiek genetisch materiaal (DNA en RNA) van het CSF wordt vervolgens geanalyseerd en vergeleken met eerdere monsters, waarbij potentiële mechanismen van geneesmiddelresistentie worden geïdentificeerd die zich ontwikkelen binnen de tumorcellen onder de radar.

Deze nieuwe strategie stelt wetenschappers en klinische onderzoekers in staat om nieuwe medicijncombinaties te identificeren die resistente hersentumorcellen kunnen tegengaan. Omdat deze techniek individuele tumorcellen kan identificeren, detecteert het de tumor zelfs wanneer geavanceerde medische beeldvorming zoals MRI dat niet doet, waardoor er zo snel mogelijk actie kan worden ondernomen.

Kort samengevat: door het gebruik van de vloeibare CSF-biopsie kunnen artsen de tumor volgen en de veranderingen volgen, waardoor snelle veranderingen in de behandeling mogelijk zijn als de huidige therapie niet werkt. Deze proactieve strategie voorkomt dat patiënten hun kostbare tijd, energie en moeite verspillen aan ineffectieve therapieën.

Lees hier het hele artikel

 

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.