Spring naar content

mRNA-vaccin veroorzaakt felle immuunrespons in vroege studie bij kwaadaardige hersentumor

Home > mRNA-vaccin veroorzaakt felle immuunrespons in vroege studie bij kwaadaardige hersentumor

In een allereerste klinische proef bij vier volwassen patiënten, herprogrammeerde een mRNA-kankervaccin ontwikkeld aan de Universiteit van Florida snel het immuunsysteem om glioblastoom, de meest agressieve en dodelijke hersentumor, aan te vallen.

Gepubliceerd op 1 mei in het tijdschrift Cell, is een potentiële nieuwe manier gevonden om het immuunsysteem te rekruteren om notoir therapieresistente kankers te bestrijden met behulp van een iteratie van mRNA-technologie en lipide nanodeeltjes, vergelijkbaar met COVID-19-vaccins, maar met twee belangrijke verschillen: gebruik van de eigen tumorcellen van een patiënt om een gepersonaliseerd vaccin te maken, en een nieuw ontwikkeld complex afgiftemechanisme binnen het vaccin.

“In plaats van dat we enkele deeltjes injecteren, injecteren we clusters van deeltjes die zich om elkaar heen wikkelen als uien, als een zak vol uien,” zei senior auteur Elias Sayour, MD, Ph.D., een kinderoncoloog van UF Health en co-leider van het UF Health Cancer Center’s Onderzoeksprogramma Immuno-Oncologie en Microbioom De WHO was de pionier van het nieuwe vaccin, dat net als andere immunotherapieën probeert het immuunsysteem te “onderwijzen” dat een tumor vreemd is. “En de reden dat we dat in de context van kanker hebben gedaan, is dat deze clusters het immuunsysteem op een veel diepere manier waarschuwen dan afzonderlijke deeltjes zouden doen.”

Een van de meest indrukwekkende bevindingen was hoe snel de nieuwe methode, intraveneus toegediend, een krachtige reactie van het immuunsysteem opwekte om de tumor af te wijzen, zei Sayour, hoofdonderzoeker van het RNA Engineering Laboratory binnen UF’s Preston A. Wells Jr. Centrum voor hersentumortherapie en een onderzoeker van het McKnight Brain Institute die het onderzoeksteam van meerdere instellingen leidde.

“In minder dan 48 uur konden we deze tumoren zien verschuiven van wat we ‘koud’ noemen – immuunkou, zeer weinig immuuncellen, zeer stille immuunrespons – naar ‘hete’, zeer actieve immuunrespons,” zei hij. “Dat was zeer verrassend gezien hoe snel dit gebeurde, en wat dat ons vertelde, is dat we in staat waren om het vroege deel van het immuunsysteem zeer snel te activeren tegen deze kankers, en dat is van cruciaal belang om de latere effecten van de immuunrespons te ontgrendelen.”

De volgende stap, met steun van de Food and Drug Administration en de CureSearch for Children’s Cancer Foundation, zal een uitgebreide fase I klinische studie zijn met maximaal 24 volwassen en pediatrische patiënten om de bevindingen te valideren.

Zodra een optimale en veilige dosis is bevestigd, zouden naar schatting 25 kinderen deelnemen aan fase 2, zei Sayour, universitair hoofddocent bij de afdeling Neurochirurgie van Lillian S. Wells en de afdeling kindergeneeskunde van het UF College of Medicine, onderdeel van UF Health.

Lees hier het hele artikel

Lees hier de officiële publicatie in het tijdschrift Cell

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.