Spring naar content

Mogelijke doorbraak in Engeland kan effectievere behandeling voor GBM betekenen

Home > Mogelijke doorbraak in Engeland kan effectievere behandeling voor GBM betekenen

Wetenschappers medegefinancierd door Brain Tumor Research (UK) hebben een belangrijke bevinding gedaan die patiënten met de diagnose glioblastoom (GBM) zou kunnen helpen – het meest voorkomende type primaire hooggradige hersentumor bij volwassenen en ook de meest agressieve en dodelijke.

Onderzoekers die aan GBM werken, hebben een nieuw potentieel doelwit geïdentificeerd dat bekend staat als angiotensine II type 2-receptor (AT2R).

AT2R is al bekend om een rol te spelen in het centrale zenuwstelsel en cardiovasculaire systemen wanneer angiotensine II eraan bindt. Maar nu hebben wetenschappers onder leiding van dr. Nelofer Syed van het Brain Tumor Research Centre of Excellence van het Imperial College London ontdekt dat het ook een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen GBM.

De onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer angiotensine II zich bindt aan zijn receptor AT2R, op GBM-cellen, er een proliferatie (verspreiding) en invasiviteit van de kankercellen is.

In studies in het laboratorium waren ze in staat om met succes de tumorgroei in GBM te remmen door de activiteit van de receptor te blokkeren met behulp van een hergebruikt medicijn genaamd EMA401, dat werd ontwikkeld voor de behandeling van perifere neuropathische pijn.

De resultaten van het werk, dat is gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, hebben een nieuw potentieel therapeutisch doelwit geïdentificeerd, AT2R, in combinatie met een nieuw medicijn A3E, voor verdere klinische ontwikkeling.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.