Spring naar content

In een klinische studie zorgt het medicijn Selinexor in 30% van de gevallen voor afname van de tumor

Home > In een klinische studie zorgt het medicijn Selinexor in 30% van de gevallen voor afname van de tumor

Colombia University Irving Medical Center in New York heeft tijdens een klinische studie aangetoond dat selinexor, de eerste van een nieuwe klasse van geneesmiddelen tegen kanker, tumoren kon doen krimpen bij bijna een derde van de patiënten met een terugkerend glioblastoom.

De studie werd gepubliceerd op 10 januari 2022.

Selinexor remt exportine-1 (XPO-1), een belangrijke exporteur van eiwitten.

Dr. Lassman leidde de internationale fase 2-studie om het optimale doseringsschema vast te stellen en de veiligheid en werkzaamheid van selinexor te evalueren bij volwassenen met terugkerende glioblastomen bij wie de kanker was gevorderd na de initiële behandeling.

Vermindering van de tumorgrootte werd waargenomen bij 28% van de patiënten en er werd een aanvaardbare dosis vastgesteld voor toekomstige proeven bij mensen die al aan de gang waren in Columbia en samenwerkende locaties.

De meest voorkomende behandelings-gerelateerde bijwerkingen waren vermoeidheid (61%), misselijkheid (59%), verminderde eetlust (43%) en een laag aantal bloedplaatjes (43%). Al deze bijwerkingen waren beheersbaar met ondersteunende zorg en dosisaanpassing.

“Alles bij elkaar genomen, zijn we van mening dat onze bevindingen aantonen dat selinexor een actief medicijn is bij sommige patiënten met glioblastoom en dat het verdere studie waard is”, zegt Dr. Lassman.

Lees hier het hele artikel

2 reacties

 1. Yvonne kathmann op 22 februari, 2022 om 16:04

  Wordt het al gebruikt bij patiënten?

  • sterkenpositief op 22 februari, 2022 om 20:43

   Hoi Yvonne,

   Het is nog een trial. Je zou kunnen overwegen Prof. dr. MJ van den Bent te mailen van het Erasmus MC. Hij is betrokken bij deze studie. Ik weet ook niet of deze studie maar Nederland komt.

   Gr Charles

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.