Spring naar content

Hologrammen maken van hersentumoren door onderzoekers in het UMC Utrecht

Home > Hologrammen maken van hersentumoren door onderzoekers in het UMC Utrecht

Vier groepen onderzoekers van het UMC Utrecht hebben financiering van het Hanarth Fonds ontvangen. Daarmee kunnen ze van start met multidisciplinair onderzoek op het gebied van kanker en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, afgekort AI). De onderzoekers ontvangen in totaal € 1.539.697 euro.

Het Hanarth Fonds wil de behandeling van patiënten met (zeldzame vormen van) kanker verbeteren door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, en stelt jaarlijks financiering beschikbaar die binnen deze doelstelling valt. De medische kennis op het gebied van kanker neemt snel toe en komen er komen steeds nieuwe therapieën beschikbaar. Dit gaat gepaard met een exponentieel groeiende hoeveelheid elektronische patiëntgegevens. Kunstmatige intelligentie kan helpen bij het analyseren van deze grote hoeveelheden gegevens (‘big data’).

Lees hieronder 1 van de vier multidisciplinaire onderzoeksgroepen van het UMC Utrecht die financiering hebben ontvangen (call 2021):Hologrammen maken van hersentumoren

Dr. Tristan van Doormaal (UMC Utrecht Brain Center) en collega’s hebben een financiering ontvangen voor het MISTICAL-project. Het doel van dit project is om scans van hersentumoren om te zetten in driedimensionale hologrammen, met behulp van kunstmatige intelligentie. “Met deze hologrammen kunnen we een aantal dingen beter doen,” legt Van Doormaal uit. “Zoals patiënten informeren, (co)assistenten opleiden en chirurgen beter voorbereiden op operaties. Ook bepaalde metingen kunnen in 3D beter gedaan worden, zoals het meten van de groei van een hersentumor.”

Bekijk hier het filmpje

Lees hier het volledige artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.