Spring naar content

Het nieuwe Temozolomide -achtige medicijn, KL50, kan volgens onderzoek, gliomen verslaan.

Home > Het nieuwe Temozolomide -achtige medicijn, KL50, kan volgens onderzoek, gliomen verslaan.

TMZ ‘analoog’ kan volgens onderzoek medicijnresistentie (het medicijn, Temozolomide of TMZ) ondervangen. Dat terwijl Temozolomide al decennia lang de enige chemo is waarvan men weet dat het impact heeft bij het bestrijden van hersenkanker.

Gepubliceerd op 28 juli 2022 in het tijdschrift Science (Mechanism-based design of agents that selectively target drug-resistant glioma | Science), heeft een team van onderzoekers een medicijn ontwikkeld dat verband houdt met (en derhalve lijkt op) TMZ, dat effectief kan blijken te zijn wanneer een glioomtumor resistentie tegen de behandeling (met TMZ) heeft ontwikkeld. TMZ -resistentie treedt op wanneer een tumor nieuwe manieren ontwikkelt om de DNA-schade veroorzaakt door het medicijn te herstellen.

Veel van dergelijke tumoren hebben ook verminderde hoeveelheden van het DNA-reparatie-enzym MGMT (O6-methylguaninemethyltransferase) – de zogenoemde mgmt-methylering.

Het nieuwe TMZ -achtige medicijn, KL50, bevat een ‘interstrand crosslinking agent’ om DNA te beschadigen op een manier die niet kan worden gerepareerd in MGMT-mutante tumorcellen. Anders gezegd, het medicijn omvat het creëren van verbindingen tussen DNA-strengen, maar het doet het op een manier die gezonde cellen in staat stelt het proces om te keren. In kankercellen daarentegen is de link te sterk voor de GBM-cellen om te overwinnen, dus eindigen ze zelfvernietigend – althans in muizenmodellen.

Het eindresultaat, geloven de onderzoekers, is een TMZ-analoog dat geen mutaties in de MMR-route laat opduiken, wat betekent dat de GBM-cellen geen manier zouden moeten hebben om resistentie te ontwikkelen. Het medicijn vertoonde een goed effect bij muizen met glioblastoom.

Lees meer:  New Drug Class Shows Efficacy in Drug-Resistant Glioblastoma | Inside Precision Medicine en Chemotherapy drug temozolomide analog shows promise in treating glioma (medicalxpress.com).

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.