Spring naar content

Hersentumoren verdwijnen bij muizen nadat Israëlische studie ‘krachtbron’ vindt en vernietigt

Home > Hersentumoren verdwijnen bij muizen nadat Israëlische studie ‘krachtbron’ vindt en vernietigt

In het kort samengevat wordt gesteld dat op muizen is getest hoe de voedings-/energietoevoer naar een Glioblastoom kan worden afgesneden. Op muizen is een methode getest om Glioblastomen te laten verhongeren door Astrocyten (hersencellen die zo worden genoemd omdat ze op sterren lijken), welke cellen in een ongewoon actieve toestand aanwezig zijn, te vernietigen, waardoor de hersentumor verhongert.

Het onderzoek concludeert dat astrocyten tumoren op twee belangrijke manieren helpen.

Ze kapen immuun-cellen die normaal gesproken het lichaam beschermen, zodat ze tumoren helpen. De astrocyten doen dit door eiwitten af te scheiden aan tumoren die hun gedrag veranderen.
De astrocyten zetten cholesterol uit het lichaam om in een energiebron voor tumoren (het was al bekend dat hersentumoren energie ontvangen die afkomstig is van cholesterol, maar de details van hoe en waar dit gebeurt, werden niet begrepen).

De onderzoekers ontdekten dus dat astrocyten energie leveren die nodig is voor de groei van de tumor, door cholesterol af te scheiden. Ze zetten het cholesterol om in energie en sturen dat naar de tumorcellen, die het vervolgens gebruiken als energiebron.

De onderzoekers merkten op dat de tumor verdween, of in ieder geval kleiner werd, zo lang de astrocyten werden onderdrukt.

Zelfs toen de onderzoekers stopten met het onderdrukken van de astrocyten, bleef ongeveer 85 procent van de muizen in remissie. Onder de controlegroep, waarin alle astrocyten bleven, stierven echter alle muizen.

De onderzoekers zullen nu proberen met hun inspanningen een doorbraak te vinden in een behandeling voor mensen. “We zijn optimistisch”, Aldus de onderzoekers. “Als we een bestaand medicijn opnieuw kunnen gebruiken, zoals we hopen, kan het ongeveer twee jaar duren, maar als een origineel medicijn nodig is, zou het langer duren.”

Lees een korte samenvatting van de studie in het tijdschrift Brain (van 28 juli 2022) hier

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.