Spring naar content

Gericht echografisch onderzoek naar hersenmetastasen begint in de VS en Canada

Home > Gericht echografisch onderzoek naar hersenmetastasen begint in de VS en Canada

Onderzoekers in vier centra in de VS en Canada onderzoeken hoe gefocuste echografie immunotherapiebehandelingen mogelijk kan maken om de verspreiding van hersenkanker effectiever te vertragen. Vooral bij mensen met hersenmetastasen die zich vanuit de longen hebben verspreid.

Hoe werkt de behandeling?
Het team streeft naar betere resultaten en standaardbehandeling voor mensen met hersenmetastasen. Het onderzoek maakt gebruik van een door Insightec ontwikkeld apparaat dat ultrageluid richt op specifieke delen van de hersenen, naast het immunotherapie-medicijn Keytruda.

Het apparaat werkt door circulerende gasvormige microbellen in de hersenen te gebruiken om de echografie af te geven. Dit proces verstoort en opent de bloed-hersenbarrière. Door de verstoring kunnen hogere concentraties Keytruda de tumorplaats binnendringen, waar het het beste kan werken.

Op dit punt zal het immunotherapie-medicijn de paden in de hersenen blokkeren, waardoor het voor gezonde T-cellen gemakkelijker wordt om de kankercellen te vinden en aan te vallen.

Hoe gaat het onderzoek er in de praktijk uitzien?
Deze proef is gerandomiseerd – wat betekent dat van de 20 aangemelde patiënten de helft de huidige standaardzorg voor deze aandoening krijgt, terwijl de andere helft de extra gerichte echografie krijgt. Op deze manier kunnen de onderzoekers duidelijk vaststellen of de verstoring van de bloed-hersenbarrière significant genoeg is om het Keytruda-medicijn een grotere impact op de tumorplaats te laten hebben.

Tot 25% van alle diagnoses van stadium 4 longkanker resulteert in hersenmetastasen. Deze studie zorgt voor een mogelijke verbetering van de manier waarop we hersenmetastasen behandelen, wat kan zorgen voor een hogere kwaliteit van leven en een langere algehele overleving voor de gemeenschap die met een dergelijke ziekte wordt geconfronteerd.

Klik hier om meer wetenschappelijke informatie te lezen.

Bron: Braintrust UK

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.