Spring naar content

Gen ZNF117 geïdentificeerd bij de ontwikkeling van glioblastoomcellen

Home > Gen ZNF117 geïdentificeerd bij de ontwikkeling van glioblastoomcellen

Samenvatting: Onderzoek onthult dat het ZNF117-gen een belangrijke regulator is van glioblastoma-tumorcellen.

Bron: Yale

In het artikel gepubliceerd in  Nature Communications , getiteld “ZNF117 Regulates Glioblastoma Stem Cell Differentiation Towards Oligodendrogliaal Lineage”, vonden onderzoekers een manier om glioblastoma-stamcellen te laten rijpen tot kankercellen, die kunnen worden gedood door medicijnen.

Deze benadering zou bij patiënten minder bijwerkingen veroorzaken en het is bewezen dat het effectief is bij de behandeling van andere vormen van kanker, zoals leukemie.

De onderzoekers identificeerden het gen ZNF117 als een belangrijke regulator van tumorcellen die zich uit de screening ontwikkelen tot oligodendrocytachtige tumoren. Het onderdrukken van het ZNF117-gen is een veelbelovende manier om kankercellen te stimuleren zich te ontwikkelen tot een meer volwassen vorm, waardoor ze vatbaarder worden voor chemotherapie.

“Hersenkankerbehandeling heeft een beperkt effect gehad”, zegt Dr. Jianbing Zhou, Ph.D., universitair hoofddocent neurochirurgie aan de Yale School of Medicine en hoofdauteur. “Er is veel ruimte voor verbetering. Dit onderzoek suggereert mogelijk een innovatieve weg naar de behandeling van glioblastoom.”

Dr. Zhou zegt dat hoewel het implementeren van deze bevindingen in medicijnvorm nog vele jaren kan duren, deze bevindingen kunnen worden gebruikt in combinatie met CRISPR-technologie, een therapie die wordt gebruikt voor genbewerking, om chemotherapie effectiever te maken.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.