Spring naar content

Geavanceerde therapie verkleint tumoren mogelijk in vroege GBM-studie

Home > Geavanceerde therapie verkleint tumoren mogelijk in vroege GBM-studie
Gepubliceerd door The Harvard Gazette

In een artikel dat 13 maart 2024 in The New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, deelden onderzoekers van het Mass General Cancer Center de resultaten van de eerste drie patiënten bij een fase 1 klinische studie die een nieuwe benadering van CAR-T-therapie voor glioblastoom evalueerde.

Slechts enkele dagen na een enkele behandeling ervoeren patiënten dramatische verminderingen van hun tumoren, waarbij één patiënt bijna volledige tumorregressie bereikte. Na verloop van tijd observeerden de onderzoekers tumorprogressie bij deze patiënten, maar gezien de veelbelovende voorlopige resultaten van de strategie, zal het team strategieën nastreven om de duurzaamheid van de respons te verlengen.

“Dit is een verhaal van bench-to-bedside therapie, met een nieuwe celtherapie ontworpen in de laboratoria van het Massachusetts General Hospital en vertaald voor gebruik door patiënten binnen vijf jaar, om aan een dringende behoefte te voldoen,” zei co-auteur Bryan Choi, een neurochirurg aan Harvard-gelieerde Mass General en een assistent-professor aan de Harvard Medical School. “Het CAR-T-platform heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over de behandeling van patiënten met kanker, maar solide tumoren zoals glioblastoom zijn een uitdaging gebleven om te behandelen omdat niet alle kankercellen precies hetzelfde zijn en cellen in de tumor variëren. Onze aanpak combineert twee vormen van therapie, waardoor we glioblastoom op een bredere, mogelijk effectievere manier kunnen behandelen.”

CAR-T-therapie (chimere antigeenreceptor T-cel) werkt door de eigen cellen van een patiënt te gebruiken om kanker te bestrijden – het staat bekend als de meest gepersonaliseerde manier om de ziekte te behandelen. De cellen van een patiënt worden geëxtraheerd, gemodificeerd om eiwitten op hun oppervlak te produceren die chimere antigeenreceptoren worden genoemd, en vervolgens terug in het lichaam geïnjecteerd om de tumor rechtstreeks aan te pakken. Cellen die in deze studie werden gebruikt, werden vervaardigd door de Connell and O’Reilly Families Cell Manipulation Core Facility van het Dana-Farber/Harvard Cancer Center.

CAR-T-therapieën zijn goedgekeurd voor de behandeling van bloedkankers, maar het gebruik van de therapie voor solide tumoren is beperkt. Solide tumoren bevatten gemengde populaties van cellen, waardoor sommige kwaadaardige cellen de detectie van het immuunsysteem kunnen blijven ontwijken, zelfs na behandeling met CAR-T. Het team van Maus werkt eraan om deze uitdaging te overwinnen door twee voorheen afzonderlijke strategieën te combineren: CAR-T en bispecifieke antilichamen, bekend als T-cel-inspannende antilichaammoleculen. De versie van CAR-TEAM voor glioblastoom is ontworpen om rechtstreeks in de hersenen van een patiënt te worden geïnjecteerd.

In de nieuwe studie werden de T-cellen van de drie patiënten verzameld en getransformeerd in de nieuwe versie van CAR-TEAM-cellen, die vervolgens weer in elke patiënt werden toegediend. Patiënten werden gedurende de hele duur van het onderzoek gecontroleerd op toxiciteit. Alle patiënten waren behandeld met standaardbestraling en temozolomide-chemotherapie en werden na recidief van de ziekte in het onderzoek opgenomen.

Bij een 74-jarige man ging zijn tumor snel maar voorbijgaand na een enkele infusie van de nieuwe CAR-TEAM-cellen. Een 72-jarige man werd behandeld met een enkel infuus van CAR-TEAM-cellen. Twee dagen na ontvangst van de cellen toonde een MRI een afname van de tumorgrootte met 18 procent. Op dag 69 was de tumor met 60 procent afgenomen en de respons hield meer dan zes maanden aan.
Een 57-jarige vrouw werd behandeld met CAR-TEAM-cellen. Een MRI vijf dagen na de infusie toonde bijna volledige tumorregressie.

De auteurs merken op dat ondanks de opmerkelijke reacties bij de eerste drie patiënten, ze in alle gevallen uiteindelijk tumorprogressie waarnamen, hoewel er in één geval gedurende meer dan zes maanden geen progressie was. De progressie kwam gedeeltelijk overeen met de beperkte persistentie van de CAR-TEAM-cellen gedurende de weken na infusie. Als volgende stap overweegt het team seriële infusies of preconditionering met chemotherapie om de respons te verlengen.

“We melden een dramatische en snelle respons bij deze drie patiënten. Ons werk tot nu toe vertoont tekenen dat we vooruitgang boeken, maar er is nog meer te doen,” zei co-auteur Elizabeth Gerstner, een Mass General neuro-oncoloog.

Lees hier het originele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.