Spring naar content

Erasmus MC ontvangt fors bedrag van KWF voor onderzoek naar hersentumoren

Home > Erasmus MC ontvangt fors bedrag van KWF voor onderzoek naar hersentumoren

Dr. Martine Lamfers en Dr. Marjolein Geurts ontvangen € 611.176,- van het KWF mogelijk gemaakt met de PPS-toeslag die Health Holland, Topsector Life Scienes & Health hiervoor beschikbaar heeft gesteld.

Het onderzoek start begin januari 2024.

Nieuw medicijn tegen glioblastoom, een kans voor SFX-01?

A.     Achtergrond en probleemstelling
Een glioblastoom is een ernstige hersentumor. Patiënten met een glioblastoom gaan meestal binnen 1,5 jaar dood aan de tumor. Nieuwe medicijnen zijn hard nodig.

Misschien is sulforafaan wel een goed nieuw medicijn tegen glioblastoom. Evgen is een klein bedrijf dat een tablet heeft gemaakt met sulforafaan erin. Het heet SFX-01. Nu is het tijd om te kijken of SFX-01 ook echt werkt tegen het glioblastoom.

B.     Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing
Er zijn de afgelopen jaren heel veel onderzoeken gedaan naar nieuwe medicijnen tegen glioblastoom. Helaas allemaal zonder resultaat. Wij denken dat het resultaat van al het onderzoek zo tegenvalt omdat glioblastomen in de hersenen zitten. Tussen de hersenen en het bloed zit namelijk de bloed-hersen-barriere. Veel medicijnen kunnen niet door de bloed-hersen-barriere heen. We denken dat medicijnen vaak helemaal niet in het glioblastoom terecht kan komen!
Wij vragen ons nu af of SFX-01 wél echt in het glioblastoom komt. Natuurlijk willen we ook weten hoe SFX-01 werkt. Wij vinden dat deze vragen beantwoord moeten zijn voor we verder kunnen gaan met groot, duur en tijdrovend onderzoek bij patiënten.

C.     Relevantie
Een nieuw medicijn tegen glioblastoom zou voor patiënten, hun naasten en hun dokters natuurlijk heel goed nieuws zijn. Maar er is nog iets belangrijks nieuws in dit onderzoek: het idee om te kijken of SFX-01 in het glioblastoom aankomt. Dit idee zorgt dat we heel snel kunnen beslissen of SFX-01 kans maakt tegen glioblastomen. Als dat niet zo is, omdat het middel niet in de tumor aankomt, hoeft er geen verder onderzoek te gebeuren. We denken dat dit idee ook bij andere medicijnen en andere soorten kanker gebruikt kan worden. Het zou daarom het toekomstig onderzoek naar medicijnen tegen kanker helemaal kunnen veranderen.

D.     Onderzoeksvragen
Wij vragen ons af
1. Of SFX-01 in de het glioblastoom komt
2. Hoe SFX-01 werkt tegen het glioblastoom

E.      Onderzoeksopzet
We geven SFX-01 aan een klompje glioblastoom cellen in het laboratorium. We zijn benieuwd of de cellen dan stoppen met groeien. We gaan heel precies kijken hoe het komt dat de cellen stoppen met groeien. Dat zou ons kunnen leren hoe SFX-01 werkt. Daarna geven we SFX-01 in het laboratorium aan muizen met een glioblastoom. Als de muizen dood zijn, onderzoeken we hun glioblastoom. We zijn benieuwd of SFX-01 in het glioblastoom is gekomen. En we kijken heel precies hoe die glioblastomen eruit zien. Dat zal ons verder leren hoe SFX-01 werkt. Tenslotte geven we SFX-01 aan patienten die geopereerd zullen worden aan hun glioblastoom. We vragen ons af of SFX-01 in het glioblastoom is gekomen. Daarom bekijken we het glioblastoom goed na de operatie. We zullen dan natuurlijk ook bekijken hoe SFX-01 heeft gewerkt.

F.      Verwachte uitkomsten
Het onderzoek zal ons leren of SFX-01 in het glioblastoom komt en of het daar werkt.

G.     Omschrijving stappen nodig om resultaat te implementeren
Als SFX-01 aankomt in de tumor zullen we een groter onderzoek bij patiënten met een glioblastoom gaan doen. Dan zullen we kijken of het ook de groei van de tumor remt.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.