Spring naar content

Eerste uitkomsten bekend van de Internationale ETERNITY-studie naar GBM 4

Home > Eerste uitkomsten bekend van de Internationale ETERNITY-studie naar GBM 4

Een internationale studie op 24 locaties in Europa, de Verenigde Staten en Australië over de overleving op lange termijn van mensen met de diagnose IDH wildtype glioblastoom is gepubliceerd in het European Journal of Cancer door Hertler et al. De ETERNITY-studie van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) is ondersteund door de Brain Tumor Funders Collaborative in de Verenigde Staten en de EORTC Brain Tumor Group.

De studie bevat gegevens over 280 patiënten waarvan er 189 werden gediagnosticeerd met IDH wildtype tumoren. Bijna driekwart van de patiënten had tumoren met MGMT-promotormethylatie en de mediane totale overleving van het studiecohort was bijna tien jaar. Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek was dat patiënten zonder recidief een langere overleving hadden dan patiënten met een of meer recidieven. Dit is in vergelijking met populatieniveaus met mediane overleving van een glioblastoomdiagnose van ongeveer 12 maanden.

De ETERNITY-studie concludeerde dat: “Vrijheid van progressie een krachtige voorspeller is van de algehele overleving bij overlevenden op lange termijn met glioblastoom. Patiënten zonder terugval hebben vaak MGMT-promotor-ongemethyleerd glioblastoom en kunnen een duidelijk subtype van glioblastoom vertegenwoordigen.”

Professor Dr. med Michael Weller van de afdeling Neurologie van het Universitair Ziekenhuis Zürich en de hoofdonderzoeker van de ETERNITY-studie zei: “Misschien lijken de bevindingen voor de hand liggend, maar ik geloof niet dat de oncologiegemeenschap zich volledig bewust is van deze specifieke subgroep van overlevenden op langere termijn en de mogelijke implicaties voor de behandeling die het begrijpen van hun overleving zou kunnen bieden.” De ETERNITY-studie is de grootste, centraal beoordeelde en rigoureus samengestelde studie van idh-wildtype glioblastoompatiënten op lange termijn tot nu toe.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.