Spring naar content

Een innovatieve manier om de bloed-hersenbarrière te omzeilen, een fase 0 klinische studie

Home > Een innovatieve manier om de bloed-hersenbarrière te omzeilen, een fase 0 klinische studie
PHOENIX, Arizona (VS), 18 juli 2023

Het Ivy Brain Tumor Center opent nieuw klinisch onderzoek om een methode voor directe toediening van geneesmiddelen op tumor te testen een innovatieve techniek die tot doel heeft de moeilijkste barrière bij de behandeling van hersenkanker te omzeilen. Het primaire doel van deze studie is het meten van de effectiviteit van deze techniek bij het omzeilen van de bloed-hersenbarrière om het medicijn rechtstreeks aan de tumor af te leveren.

De bloed-hersenbarrière is het ingebouwde verdedigingsmechanisme van de hersenen. Het doel is om drugs en potentieel schadelijke gifstoffen buiten te houden, maar daardoor kunnen medicijnen die bedoeld zijn om hersentumoren aan te vallen niet binnendringen. In een poging om nieuwe behandelingen voor hersentumoren, zoals glioblastoom, te ontdekken, kondigde het Ivy Brain Tumor Center van het Barrow Neurological Institute de start aan van een baanbrekende fase 0 klinische studie die een nieuwe experimentele medicijnafgiftemethode genaamd super-selectieve intra-arteriële infusie of SSIAI.

De studie schrijft 12 deelnemers in met een recidiverend, hooggradig glioom in de frontale of temporale kwabben. SSIAI is een nieuwe techniek die een hoog geconcentreerde dosis van een experimenteel medicijn rechtstreeks aan de hersentumor kan toedienen, terwijl de systemische bijwerkingen tot een minimum worden beperkt.

Het primaire doel van deze studie is, als gezegd, het meten van de effectiviteit van deze techniek bij het omzeilen van de bloed-hersenbarrière om het medicijn rechtstreeks aan de tumor af te leveren. De bloed-hersenbarrière is het ingebouwde verdedigingsmechanisme van de hersenen. Het doel is om drugs en potentieel schadelijke gifstoffen buiten te houden, maar daardoor kunnen medicijnen die bedoeld zijn om hersentumoren aan te vallen niet binnendringen.

Succesvolle (directe) toediening van het medicijn aan het beoogde doelwit zou kunnen leiden tot een revolutionaire nieuwe benadering voor de behandeling van hersentumoren. zie voor een filmpje de website, of klik hier!

“Medicijnafgifte is misschien wel het belangrijkste probleem bij de behandeling van hersentumoren vandaag”, zegt Nader Sanai, MD, directeur van het Ivy Brain Tumor Center en directeur van Neurosurgical Oncology bij Barrow Neurological Institute. “Superselectieve intra-arteriële infusie zou in staat kunnen zijn om grote hoeveelheden van een medicijn aan de tumor af te leveren zonder dat er veel wegvloeit in het lichaam/orgaansysteem van de patiënt, waardoor bijwerkingen tot een minimum kunnen worden beperkt. Deze klinische proef zal ons voor het eerst laten zien hoeveel de strategie de doelpalen naar ons toe kan brengen.”

Deze eerste klinische fase 0-studie die SSIAI test, zal een medicijn; een mTOR-remmer (TOR-remmers zijn geneesmiddelen die in ons lichaam het stofje mammalian target of rapamycin (mTOR) remmen – mTOR is een stofje dat betrokken is bij veel processen in ons lichaam die met celgroei te maken hebben. gebruiken, temsirolimus genaamd -, die van oudsher ernstige moeite heeft gehad om door de bloed-hersenbarrière te komen, hoewel het zich richt op een van de meest voorkomende en belangrijke routes in de ontwikkeling van glioom.

De SSIAI-techniek maakt gebruik van een kleine katheter die door een slagader in de pols naar de hersentumor wordt geleid. Een infuus van het medicijn wordt vervolgens rechtstreeks in de bloedvaten afgegeven die de tumor voeden. Tegelijkertijd wordt mannitol gegeven, een medicijn waarvan bekend is dat het de bloed-hersenbarrière opent, om plaats te maken voor tesirolimus om hersentumorcellen aan te vallen.

“Super selectieve intra-arteriële infusie is een techniek die routinematig wordt gebruikt in onze neuro-endovasculaire ( een behandeling via de bloedvaten van binnenuit) praktijk. Deze studie zal onze klinische expertise in deze procedures benutten in een poging om een ​​revolutie teweeg te brengen in de toediening van chemotherapeutische middelen voor hersenkanker”, zegt Andrew Ducruet, MD, een endovasculaire neurochirurg aan het Barrow Neurological Institute.

“We zijn verheugd om samen te werken met onze collega’s van het Ivy Brain Tumor Center aan dit baanbrekende project dat de toediening van chemotherapeutische middelen aan deze levensbedreigende tumoren zou kunnen vergroten”, zegt Felipe C. Albuquerque, MD, FSNIS, directeur van endovasculaire neurochirurgie bij Barrow Neurologisch Instituut. “Door de navigatie van katheters door het arteriële systeem van de hersenen, hebben we de mogelijkheid om deze medicijnen rechtstreeks op de plaats van de hersentumor af te leveren, waardoor hun potentiële werkzaamheid wordt verbeterd. Deze techniek kan de wijze van het behandelen van deze ernstig zieke patiënten in de toekomst veranderen.”

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.