Spring naar content

Een hernieuwde samenwerking tussen het VK en de EU aanstaande op onder meer het gebied van gezondheid

Home > Een hernieuwde samenwerking tussen het VK en de EU aanstaande op onder meer het gebied van gezondheid

Toelichting vanuit Sterk en Positief: we vinden dit belangrijk om te publiceren omdat er voor de Brexit al veel kennis werd gedeeld om het gebied van onderzoek naar hersentumoren tussen het Verenigd Koningrijk en de rest van Europa en dus ook Nederland.

Op 7 september heeft de premier van het Verenigd Koninkrijk, Rishi Sunak, aangekondigd dat tussen het VK  en de Europese Commissie een politiek akkoord is bereikt om de deelname van Groot-Brittannië aan het grootste onderzoekssamenwerkingsprogramma ter wereld, Horizon Europe, mogelijk te maken. Britse onderzoekers zullen subsidies kunnen aanvragen en kunnen meedoen aan gefinancierde programma’s die een breed scala aan onderwerpen bestrijken, waaronder gezondheid. verder zullen kennisoverdracht en samenwerking centraal staan Deelname aan Horizon-programma’s zal niet alleen de samenwerking met EU-landen openen, maar ook met de landen Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Israël die eveneens deel uitmaken van het programma.

De Britse staatssecretaris van Wetenschap, Innovatie en Technologie Michelle Donelan zei: “Het Horizon-programma is ongeëvenaard in zijn reikwijdte en opent een wereld van mogelijkheden voor samenwerking op wetenschappelijk gebied die reële voordelen oplevert voor Groot-Brittannië en de EU – het creëren van banen en het stimuleren van de economie en het openstellen van samenwerking voor de sector met enkele van onze naaste partners, of het nu gaat om het aanpakken van de klimaatverandering of het bevorderen van kankeronderzoek.” De gedachte is dat de EU en het VK hun gezamenlijke voortrekkersrol kunnen en zullen waarborgen door over en weer hun bevindingen en onderzoeken te delen.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “De EU en het VK zijn van cruciaal belang strategische partners en bondgenoten, en de overeenkomst van vandaag bewijst dat punt. Wij blijven aanwezig bij de voorhoede van mondiale wetenschap en onderzoek.

Het is nu formeel nog wachten op instemming van  de Europese Raad maar als die instemming wordt gegeven, dan zal de samenwerking, welke initieel en officieel op de dag van de Brexit op, 1 februari 2000, eindigde per 1 januari 2024 nieuw leven worden ingeblazen.

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.