Spring naar content

De 5-ALA oplossing standaard aangeboden in de VK bij GBM operatie

Home > De 5-ALA oplossing standaard aangeboden in de VK bij GBM operatie

Heeft u of een geliefde te maken heeft gehad met een diagnose van een hersentumor, heeft u misschien gehoord van 5-ALA bij het bespreken van de behandeling en operatie?

5-ALA staat voor 5-Aminolevulinezuur en is een medicijn dat voorafgaand aan de operatie als drankje wordt ingenomen. Sommige tumoren hebben gebieden die moeilijk te onderscheiden zijn van gezond weefsel, en dit medicijn helpt om specifiek te identificeren waar het tumorweefsel zich bevindt.

Deze vloeibare oplossing zorgt ervoor dat tumorcellen fluorescerend gloeien, wat nauwkeurig aangeeft welke gebieden veilig zijn om te opereren voor neurochirurgen. Deze oplossing wordt ook wel ‘het roze’ genoemd drinken’ vanwege de fluorescerende kleur bij gebruik.

Waar deze drank is gebruikt, zijn gevallen waarin de hele tumor met succes wordt verwijderd tijdens de operatie ongeveer 40% beter. Het succes van 5-ALA is aangetoond in meerdere studies en vanaf 2018 moeten alle centra in het Verenigd Koningrijk het aanbieden aan volwassenen met hooggradige gliomen.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.