Spring naar content

Carthera lanceert grote trial voor 560 deelnemers op 40 locaties in de VS en Europa.

Home > Carthera lanceert grote trial voor 560 deelnemers op 40 locaties in de VS en Europa.

Gefocusseerde echografie voor glioblastoom: Carthera lanceert grote vergelijkende studie.

Pluspunten:

  • Een nieuwe klinische studie zal het gebruik van Carthera’s SonoCloud-9 implanteerbare ultrasone apparaat plus chemotherapie vergelijken met standaardtherapieën bij patiënten met glioblastoom.
  • De studie zal 560 deelnemers inschrijven op 40 locaties in de VS en Europa.

Carthera heeft aangekondigd dat de eerste patiënten zijn behandeld in een grote cruciale studie waarin het gebruik van het SonoCloud-9-apparaat voor de behandeling van recidiverende glioblastomen (GBM’s) wordt onderzocht.

Deze studie, die de SONOBIRD-studie wordt genoemd, zal het gebruik van het apparaat in combinatie met het chemotherapiemedicijn carboplatine vergelijken met standaardtherapieën bij patiënten met een eerste recidief van GBM.

SonoCloud-9, uitgevonden door neurochirurg professor Alexandre Carpentier, is uniek omdat het een implanteerbaar apparaat is dat wordt gepositioneerd tijdens een reguliere tumordebulking/resectie-operatie. In deze proef krijgen deelnemers in één cohort carboplatine en onderzoekers zullen het SonoCloud-9-apparaat gebruiken om de bloed-hersenbarrière (BBB) te openen om hogere concentraties van de chemotherapie in het tumorweefsel te laten komen.

Het tweede cohort krijgt de standaardtherapieën lomustine of temozolomide zonder BBB-opening.

De open-label, vergelijkende, gerandomiseerde, multicenter, tweearmige klinische studie met een verhouding van 1:1 zal de algehele overleving van de deelnemers tot 24 maanden beoordelen, evenals de tumorgroeisnelheid en verdraagbaarheid van de procedure.

De eerste twee patiënten werden in januari in België (Leuven) behandeld en in totaal zal de studie de komende twee jaar 560 patiënten inschrijven op meerdere locaties in de VS en Europa.

“De lancering van de SONOBIRD-studie is een belangrijke prestatie in de klinische ontwikkeling van het SonoCloud-9-systeem. Als de werkzaamheid van carboplatine in combinatie met ons apparaat wordt bewezen, zal dit het paradigma veranderen van hoe we glioblastoom behandelen”, zegt Carole Desseaux, chief clinical officer bij Carthera.

Deze studie bouwt voort op gegevens van een eerdere fase 1/2-studie waarin een soortgelijk protocol van SonoCloud-9 plus carboplatine werd getest voor deelnemers met recidiverend glioblastoom (NCT03744026). De gegevens van die proef zullen naar verwachting in de komende maanden worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.