Spring naar content

1e patiënt krijgt sonodynamische therapie voor glioblastoom in nieuwe klinische studie

Home > 1e patiënt krijgt sonodynamische therapie voor glioblastoom in nieuwe klinische studie
Publicatie 27 maart: Focused Ultra Sound Foundation (Amerika)

De eerste deelnemer kreeg sonodynamische therapie (SDT) in een nieuwe klinische studie waarin de veiligheid en haalbaarheid van het gebruik van SDT bij patiënten met recidiverend glioblastoom (GBM) werd onderzocht.

SDT is een opkomende modaliteit voor de behandeling van kanker die gerichte echografie gebruikt om middelen in tumorcellen te activeren en celdood te veroorzaken. In deze pilootstudie gebruikt een team van onderzoekers van de University of Virginia (UVA) School of Medicine het neuronavigatiegeleide gefocusseerde ultrasone systeem van NaviFUS <link> om 5-aminolevulinezuur (5-ALA) te activeren, een optisch beeldvormingsmiddel dat zich selectief ophoopt in tumorcellen en vaak wordt gebruikt om tumoren tijdens operaties te visualiseren.

Maximaal 11 deelnemers krijgen 5-ALA oraal ongeveer zes uur vóór de niet-invasieve gefocusseerde echografieprocedure. Deze vertraging geeft het middel voldoende tijd om zich op te hopen in de tumorcellen. Onderzoekers zullen gerichte echografie gebruiken om de 5-ALA in maximaal 50% van het tumorvolume te activeren.

De proef <link> wordt geleid door UVA Health neurochirurg Shayan Moosa, MD, en wordt gefinancierd door de Focused Ultrasound Foundation.

“Ondanks alles wat we kunnen bieden met agressieve chirurgie, bestraling en chemotherapie, hebben patiënten bij wie de diagnose glioblastoom is gesteld een gemiddelde levensverwachting van slechts 15 maanden,” zei Dr. Moosa. “Daarom is het zo belangrijk om nieuwe behandelingen te onderzoeken, zoals sonodynamische therapie, die op een dag extra hoop kunnen bieden aan patiënten die aan deze vreselijke ziekte lijden.”

Dit is de eerste klinische studie aan de UVA School of Medicine, en de eerste in het land, die gebruik maakt van het innovatieve apparaat van NaviFUS, dat neuronavigatie combineert met een mobiel, niet-invasief gericht ultrasoon systeem. In tegenstelling tot andere apparaten met gerichte echografie die zijn ontworpen om de hersenen te behandelen, vereist het NaviFUS-systeem geen frame dat aan de schedel is bevestigd, een grote ruimte of een dure MRI-suite.

“Sonodynamische therapie is naar voren gekomen als een veelbelovende behandelingsmodaliteit voor kanker, en we zijn verheugd om deze klinische proef bij UVA te ondersteunen,” zei Lauren Powlovich, MD, de associate chief medical officer van de Foundation. “We zijn er ook trots op dat we deel hebben uitgemaakt van het brengen van dit nieuwe gefocusseerde ultrasone apparaat naar de universiteit, en we hopen dat het het therapeutische arsenaal voor patiënten met glioblastoom verbetert.”

Hoewel dit de eerste studie is die het apparaat van NaviFUS voor SDT onderzoekt, heeft het bedrijf klinische studies voltooid om de bloed-hersenbarrière te openen voor terugkerende GBM en neuromodulatie te induceren om de frequentie van aanvallen bij patiënten met epilepsie te verminderen.

Voor patiënten: als u meer wilt weten over deze studie (UVA IRB HSR230064), bezoek dan de clinicaltrials.gov pagina.

Lees hier het originele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.